Se še spomnimo, kako smo poslušali, pri kemiji, o kemijskih simbolih in njihovih lastnosti. Eden od teh od teh simbol je bil tudi element s kratico Zn ali Cink. Seveda smo se takrat naučili nekaj njegovih osnovnih lastnosti in še te s časoma pozabili.
Ljudje se premalo krat zavedamo kako pomembni so minerali za normalno delovanje našega organizma. Vendar zakaj je cink takopomemben za telo in koliko bi ga morali dnevno uživati, da bi zadostili priporočenemu dnevnemu vnosu (PDV).
Kaj torej je Cink?
Cink je drugi najpogostejši mineral, ki ga najdemo v naših telesih, za železom. Nahaja se v vsaki celici, od naših organov do kosti, tkiv in tekočin. Žal ga telo samo ne proizvaja niti ne shranjuje zato ga moramo zaužiti preko prehrane ali v obliki prehranskih dopolnil. Za normalno delovanje je potreben le majhen vnos cinka.
V raziskavi European Journal of Immunology človeško telo potrebuje cink za aktivacijo limfocitov T (celic T). Le te pomagajo telesu na dva načina:
- Nadzor in uravnavanje imunskih odzivov
- Napad na okužene ali rakave celice
Cink je bistev za različne procese v telesu, vključno z:
- Celjenje ran
- Sinteza beljakovin
- Imunska funkcija
- Gensko izražanje
- Itn.
Rast in razvoj telesa sta odvisna od cinka zaradi njegove vloge v rasti in delitvi celic. Cink je potreben tudi za vaše okuse in vonj. Ker je eden od encimov, ki so ključnega pomena za ustrezen okus in vonj, odvisen od tega hranila, lahko pomanjkanje cinka zmanjša vašo sposobnost okusa ali vonja.
Osebe s pomanjkanjem cinka naj bi imele večjo dovzetnost za različne patogene oziroma bolezenske okužbe.
Kako vemo ali imamo dovolj cinka v telesu?
Hudo pomanjkanje cinka se lahko pojavi pri ljudeh z redkimi genetskimi mutacijami, doječih dojenčkih, katere matere nimajo dovolj cinka, ljudeh z odvisnostjo od alkohola in vsem, ki jemljejo določena zdravila za zaviranje imunskega sistema.
Simptomi hudega pomanjkanja cinka vključujejo oslabljeno rast in razvoj, zapoznelo spolno zrelost, kožne izpuščaje, kronično drisko, oslabljeno celjenje ran in vedenjske težave. Blažje oblike pomanjkanja cinka so pogostejše, zlasti pri otrocih v državah v razvoju, kjer v dietah pogosto primanjkuje pomembnih hranil.
Po raziskavah naj bi primanjkovalo cinka približno 2 milijardama ljudem, prav tako naj bi zaradi pomanjkanja cinka vsako leto povzročile več kot 450.000 smrtnih primerov pri otrocih mlajših od 5 let.
Ljudje, katerim primanjkuje cinka so po navadi:
- Ljudje z boleznimi prebavil, kot je Crohnova bolezen
- Vegetarijanci in vegani
- Nosečnice in doječe matere
- Starejši dojenčki, ki so izključno dojeni
- Podhranjeni ljudje , vključno z anoreksijo ali bulimijo
- Ljudje s kronično ledvično boleznijo
- Ljudje, ki imajo težave z alkoholizmom
Simptomi blagega pomanjkanja cinka vključujejo drisko, zmanjšano imunost, redčenje las, zmanjšan apetit, motnje razpoloženja, suhost kože, težave s plodnostjo in moteno celjenje ran. Pomanjkanje cinka je težko odkriti z laboratorijskimi preiskavami zaradi natančnega nadzora telesa nad ravnjo cinka. Tako boste morda še vedno pomanjkljivi, tudi če testi kažejo na normalno raven.
Kje ga dobimo
Ljudje z raznoliko prehrano in večkratnim uživanjem obrokov po navadi uživa ustrezne količine cinka saj je številna živilska in rastlinska hrana naravno bogata s tem mineralom.
Med živila z visoko vsebnostjo cinka so:
- školjke
- sir
- meso
- stročnice, vključno z čičeriko
- oreški in semena
- polnozrnat kruh
- obogatena veganska hrana
Previdnostni ukrepi
Cink ima veliko koristi za zdravje, vendar je pretiran vnos cinka lahko škodljiv. Neželeni učinki zelo velikega vnosa cinka lahko vključujejo:
- slabost
- bruhanje
- izguba apetita
- bolečine v želodcu
- glavoboli
- driska
Priporočeni odmerki
Da bi se izognili prekomerni porabi, se izogibajte visokim odmerkom cinkovih dodatkov, razen če vam to priporoči zdravnik. Priporočljiv dnevni vnos (PDV) je 11 mg za odrasle moške in 8 mg za odrasle ženske. Nosečnice in doječe matere naj zaužijejo 11 mg oziroma 12 mg na dan.
Če zdravstveno stanje ne ovira absorpcije, bi morali zlahka doseči PDV za cink samo s prehrano.
CINK
Se še spomnimo, kako smo poslušali, pri kemiji, o kemijskih simbolih in njihovih lastnosti. Eden od teh od teh simbol je bil tudi element s kratico Zn ali Cink. Seveda smo se takrat naučili nekaj njegovih osnovnih lastnosti in še te s časoma pozabili.
Ljudje se premalo krat zavedamo kako pomembni so minerali za normalno delovanje našega organizma. Vendar zakaj je cink takopomemben za telo in koliko bi ga morali dnevno uživati, da bi zadostili priporočenemu dnevnemu vnosu (PDV).
Kaj torej je Cink?
Cink je drugi najpogostejši mineral, ki ga najdemo v naših telesih, za železom. Nahaja se v vsaki celici, od naših organov do kosti, tkiv in tekočin. Žal ga telo samo ne proizvaja niti ne shranjuje zato ga moramo zaužiti preko prehrane ali v obliki prehranskih dopolnil. Za normalno delovanje je potreben le majhen vnos cinka.
V raziskavi European Journal of Immunology človeško telo potrebuje cink za aktivacijo limfocitov T (celic T). Le te pomagajo telesu na dva načina:
- Nadzor in uravnavanje imunskih odzivov
- Napad na okužene ali rakave celice
Cink je bistev za različne procese v telesu, vključno z:
- Celjenje ran
- Sinteza beljakovin
- Imunska funkcija
- Gensko izražanje
- Itn.
Rast in razvoj telesa sta odvisna od cinka zaradi njegove vloge v rasti in delitvi celic. Cink je potreben tudi za vaše okuse in vonj. Ker je eden od encimov, ki so ključnega pomena za ustrezen okus in vonj, odvisen od tega hranila, lahko pomanjkanje cinka zmanjša vašo sposobnost okusa ali vonja.
Osebe s pomanjkanjem cinka naj bi imele večjo dovzetnost za različne patogene oziroma bolezenske okužbe.
Kako vemo ali imamo dovolj cinka v telesu?
Hudo pomanjkanje cinka se lahko pojavi pri ljudeh z redkimi genetskimi mutacijami, doječih dojenčkih, katere matere nimajo dovolj cinka, ljudeh z odvisnostjo od alkohola in vsem, ki jemljejo določena zdravila za zaviranje imunskega sistema.
Simptomi hudega pomanjkanja cinka vključujejo oslabljeno rast in razvoj, zapoznelo spolno zrelost, kožne izpuščaje, kronično drisko, oslabljeno celjenje ran in vedenjske težave. Blažje oblike pomanjkanja cinka so pogostejše, zlasti pri otrocih v državah v razvoju, kjer v dietah pogosto primanjkuje pomembnih hranil.
Po raziskavah naj bi primanjkovalo cinka približno 2 milijardama ljudem, prav tako naj bi zaradi pomanjkanja cinka vsako leto povzročile več kot 450.000 smrtnih primerov pri otrocih mlajših od 5 let.
Ljudje, katerim primanjkuje cinka so po navadi:
- Ljudje z boleznimi prebavil, kot je Crohnova bolezen
- Vegetarijanci in vegani
- Nosečnice in doječe matere
- Starejši dojenčki, ki so izključno dojeni
- Podhranjeni ljudje , vključno z anoreksijo ali bulimijo
- Ljudje s kronično ledvično boleznijo
- Ljudje, ki imajo težave z alkoholizmom
Simptomi blagega pomanjkanja cinka vključujejo drisko, zmanjšano imunost, redčenje las, zmanjšan apetit, motnje razpoloženja, suhost kože, težave s plodnostjo in moteno celjenje ran. Pomanjkanje cinka je težko odkriti z laboratorijskimi preiskavami zaradi natančnega nadzora telesa nad ravnjo cinka. Tako boste morda še vedno pomanjkljivi, tudi če testi kažejo na normalno raven.
Kje ga dobimo
Ljudje z raznoliko prehrano in večkratnim uživanjem obrokov po navadi uživa ustrezne količine cinka saj je številna živilska in rastlinska hrana naravno bogata s tem mineralom.
Med živila z visoko vsebnostjo cinka so:
- školjke
- sir
- meso
- stročnice, vključno z čičeriko
- oreški in semena
- polnozrnat kruh
- obogatena veganska hrana
Previdnostni ukrepi
Cink ima veliko koristi za zdravje, vendar je pretiran vnos cinka lahko škodljiv. Neželeni učinki zelo velikega vnosa cinka lahko vključujejo:
- slabost
- bruhanje
- izguba apetita
- bolečine v želodcu
- glavoboli
- driska
Priporočeni odmerki
Da bi se izognili prekomerni porabi, se izogibajte visokim odmerkom cinkovih dodatkov, razen če vam to priporoči zdravnik. Priporočljiv dnevni vnos (PDV) je 11 mg za odrasle moške in 8 mg za odrasle ženske. Nosečnice in doječe matere naj zaužijejo 11 mg oziroma 12 mg na dan.
Če zdravstveno stanje ne ovira absorpcije, bi morali zlahka doseči PDV za cink samo s prehrano.